Pavel Hájek (ed.)
Čertova kuchyně Receptář pověstí a vyprávění z města Jičína a okolí / ze 17. až 20. století
Čertova kuchyně je plastickou literární mapou města Jičína a jeho okolí; mozaikou krajiny jak vystřižené ze sna, poskládanou ze známých i neznámých příběhů a vyprávění ze 17. až 20. století. Na jejích stránkách se – též díky velkorysé pomoci překladatelů z německého a latinského jazyka, Vlasty a Huberta Reittererových – setkávají barokní jezuita Bohuslav Balbín, “kolaborantský pekelník” Josef Váchal, básník české renesance Šimon Lomnický z Budče, věhlasný amatérský historik Franz Alexander Heber či řídící učitel Bílek z Jičíněvsi. Spojeni šitou vazbou tu v doprovodu osobitých linorytů Báry Krautz vedou spolu rozhovor. Chvílemi tichý, mumlavý, chvílemi zas hlasitý jak lodní siréna…
- grafická úprava Kristýna Šlajchrtová (podle osnovy Pavla Hájka)
- 26 linorytových ilustrací Bára Krautz
- font: Clara Serif, Střešovická písmolijna Františka Štorma
- papír: Holmen Book 80gr
- tisk: Indigoprint
- vazba: Ateliér Krupka, včetně vlastního ručně čerpaného papíru
- mimo edice
- náklad: 15 kusů